lunes, 25 de julio de 2011

Els diaris de la Carlota

El diari vermell de la Carlota

Autora: Gemma Lienas
Editorial: Empúries
Any edició: 2004
Num. pàgines: 256

Sinopsi


El diari vermell de la Carlota parla sobre una noia, que es diu Carlota, i un dia decideix anar a comprar una llibreta vermella per escriure un diari sobre la sexualitat. Quan va a comprar el llibre es troba amb un noi que es diu Flanagan, i el noi decideix comprar un altre llibreta per escriure ell un diari.
Els pares de la Carlota estan divorciats, i aprofita quan no hi ha ningú a casa de la seva mare per quedar amb en Flanagan.
Un dia la truca el seu antic nòvio, i li diu que vindrà un cap de setmana a fer una competició i que li agradaria que es veiessin.
Al final queda amb el seu antic nòvio i s'enamora d'ell. Llavors ha d'escollir entre un dels dos nois. 


Amb aquest fil argumental com a excusa l’autora explica a les noies i nois del Diari d’en Flanagan conceptes relacionats amb la sexualitat i amb qui tot adolescent deu començar a fmiliaritzar-se i conèixer com és: les relacions sexuals, la menstruació, els canvis de la pubertat, les malalties de relacions sexuals, anticonceptius, l’homosexualitat, etc.
 
 
El diari blau de la Carlota

Autora: Gemma Lienas
Editorial: Empúries
Any edició: 2006
Num. pàgines: 208

Sinopsi

Has tingut mai un nòvio que et tingui massa controlada, que s’enfadi si surts amb les amigues, que t’enviï més de 25 missatges al dia i es posi gelós si parles amb els nois de la teva classe? Coneixes algun noi o noia víctima de violència a casa seva? Després de les aventures amoroses amb en Flànagan i en Koert, i amb ganes de prendre’s unes vacances sentimentals, la Carlota decideix començar un diari sobre la violència de gènere, un problema que fa segles que existeix però que només s’ha fet visible en els últims anys. A partir de testimonis que va recollint, alguns d’ells molt propers, i d’informació que rep, com sempre, de la seva mare, la seva àvia i la seva tieta Octàvia, la Carlota escriu aquest diari blaU.

La violència de gènere, l’escolar i la infantil tenen mecanismes similars. Totes es basen en plantejaments discriminatoris i en un abús de poder. I totes tenen un vessant físic, psicològica i sexual. El diari blau de Carlota, un llibre situat entre la ficció i la no ficció que tracta totes les formes de violència que sens dubte hauran d’enfrontar-se les noies adolescents i ofereix recursos per reaccionar adequadament en situacions de perill. Sens dubte es tracta d’un dels llibres més recomanables per treballar amb adolescents la violència de gènere. L’autora aspira a contribuir al fet que els joves prenguin consciència d’aquestes qüestions. 

El diari lila de la Carlota

Autora: Gemma Lienas
Editorial: Empúries
Any edició: 2001
Num. pàgines: 168
 
Sinopsi

Carlota compleix catorze anys i la seva àvia Isabel li regala un diari de color rosa amb una gran taca de color lila al mig. A la Carlota no li agrada gens el regal y s’enfada, però la seva altra àvia Anna li diu que pot escriure un diari lila. Com Carlota no entén què significa, la seva àvia li explica que el lila és el color de les feministes i que podria escriure en aquest diari totes aquelles recopilacions d’informacions i esdeveniments masclistes que encara queden en el món.
En un principi, a la Carlota no li acaba d’agradar la idea però a mesura que es va fixant s’adona que viu en un món masclista i que el voldria canviar, fins arribar finalment a crear un grup anomenat ACEMI (Associació Contra els Models Impostos), que és tot un èxit.
 
Com es pot percebre la base pedagògica dels llibres de Gemma Lienas és molt forta i progressista, activa dins el moviment feminista i lluitant per la igualtat. Per a més informació de l'autoria recomanem el seu blog www.gemmalienasmassot.blogspot.com 
 
 
El diari groc de la Carlota
 
Autora: Gemma Lienas
Editorial: Empuries
Any edició: 2010
Num. pàgines: 152

Sinopsi

“De porros, en aquesta casa, no en vull ni sentir parlar”. Aquesta és la resposta que dóna, a la Carlota i en Marc, el seu pare quan li fan una pregunta a propòsit de les drogues. Però, aleshores, ¿com podrà decidir en Marc si fuma porros o no a la festa on l’han convidat? La Carlota, determinada a aconseguir-ne tanta informació com pugui, escriu aquest nou diari que tens a les mans. A partir de testimonis que va recollint i de les explicacions que rep del seu entorn més immediat i, sobretot, d’un metge del seu club de futbol preferit, la Carlota s’endinsarà en el complex món de les drogues, convençuda, com sempre, que només quan disposes de tota la informació pots realment decidir.

No hay comentarios:

Publicar un comentario